Header

Gemeente Twenterand en Bikepark Westerhaar

Nog 156 dagen

FIETSEN IN TWENTERAND: OPTIMAAL GENIETEN LANGS PRACHTIGE NATUURGEBIEDEN!

Vroomshoop mag met gepaste trots acteren als het ‘Dorp van de Ronde’ gedurende de Ronde van Overijssel in 2023. Een waar paradijs voor de avontuurlijke fietser, want er zijn nog vele verborgen parels te vinden in de gemeente Twenterand. Denk bijvoorbeeld aan een graveltocht in en rondom de prachtige Engbertsdijksvenen en het kenmerkende esdorpenlandschap bij brinkdorp Den Ham!


Maar de omgeving biedt nog vele andere mogelijkheden voor de (recreatieve) fietser. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn er geen echte heuvels en bergen om je klimmersbenen op te testen rond Vroomshoop. Maar een ander belangrijk element van wielrennen kun je wel bij uitstek oefenen in Twenterand, want waar in Overijssel kun je beter leren waaierrijden dan langs de kanalen in Vroomshoop? Uitgeput kun je dan neerstrijken bij het karakteristieke Separatiepunt bij Sluis V. Ook de MTB-Route Zand & Veen bij Westerhaar-Vriezenveensewijk is – dankzij oeverloos werk van vele vrijwilligers – een visitekaartje voor de hele omgeving. Hetzelfde geldt voor het trainingsparcours voor mountainbikers bij sportpark hetTwistveen in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Voor wie het allemaal op de fiets niet zo uitdagend en hard hoeft heeft de gemeente Twenterand nog veel meer te bieden; middels het knooppuntennetwerk kun je rustig een route uitstippelen langs het vele (natuur)schoon dat dit deel van Overijssel te bieden heeft. Kom helemaal tot rust in het buitengebied, vergeet niet de inwendige mens tevreden te stellen bij één van de vele boerderijwinkels met ambachtelijke streekproducten en leer over de rijke historie van dit gebied. Kortom: keer snel terug om op zoektocht te gaan naar al het onontdekte dat Twenterand te bieden heeft!

BIKEPARK WESTERHAAR BEGINT VORM TE KRIJGEN
Jennette Jansen, olympisch- en wereldkampioene handbiken kan dit jaar niet in levenden lijve bij de 69e editie van de Ronde van Overijssel op zaterdag 6 mei aanwezig zijn. Ze heeft besloten zich te richten op Parijs 2024 en is daarom in het buitenland (World Cup) om punten te halen voor kwalificatie.

STICHTING
De inwoonster van Westerhaar-Vriezenveensewijk, en tevens allereerste ereburger van de gemeente Twenterand, zet zich echter ook op andere manieren in voor de wielersport. Zo is ze voorzitter van Stichting Sportfietsen ten westen van de Haer –Vriezenveenschewijk. Deze stichting maakt zich hard voor de al bestaande MTB-route Zand en Veen, maar ook voor een Bikepark in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Dit Bikepark Westerhaar begint momenteel vorm te krijgen en het streven is dat het voor de bouwvak klaar is.


Arjan van Middendorp, Jennette Jansen, Henry Hamberg en Wim Runhart niet op de foto: Erik ter Horst

OPENBAAR
Jennette Jansen zegt over het nieuw aan te leggen Bikepark Westerhaar: “Wij als stichting faciliteren de opbouw van het bikepark en zien toe op de uitwerking van de plannen. Bovendien proberen we te zorgen voor genoeg financiële middelen om alle plannen te realiseren. Afgesproken is dat de wielerclubs uit Vroomshoop en Vriezenveen er straks in totaal drie avonden per week terecht kunnen om te trainen. Voor de rest zal het bikepark openbaar toegankelijk zijn. En het mooie is dat de MTB-Route Zand en Veen langs het Bikepark Westerhaar loopt. Men kan dus binnenkort zo een uitstapje maken om het bikepark te proberen als men genoemde MTB-route fietst.”

UITDAGEND
Het Bikepark Westerhaar wordt opgebouwd uit zand en gras en is dus vooral geschikt voor de MTB-er. “Maar er komen ook kombochten, een singletrack en een rockgarden, dus mogelijkheden genoeg om je vaardigheden goed te trainen” zegt Jennette Jansen. En ze gaat verder: “Ook komt er een hoog startpodium, waar vanaf men sprongen kan oefenen. Erg uitdagend, maar dit startpodium kan straks alleen worden gebruikt onder professionele begeleiding. Op momenten dat het bikepark openbaar toegankelijk is kan men hier niet terecht, dat zou te gevaarlijk kunnen worden! Maar ook op momenten dat het startpodium niet toegankelijk is blijft het Bikepark Westerhaar een mooie aanwinst om eens te bezoeken.”

Onze sponsoren