Historie

2019

Uittredend winnaar Piotr Havik was opnieuw dicht bij de winst tijdens de 67e Ronde van Overijssel. Samen met zijn ploeggenoot Martijn Budding en Nils Eekhoff van het Development Team Sunweb mocht hij opnieuw sprinten om de winst. Eekhoff gaf de renners van Beat Cycling Club echter het nakijken in de straten van Rijssen, waarbij Budding tweede werd en Havik derde.

Uitslag 2019

2018

Piotr Havik van BEAT Cycling Club won de 66e editie van de Ronde van Overijssel door in een sprint met twee de Brit Harry Tanfield af te rekenen. De laatste sloot pas bij het ingaan van de slotkilometer aan, nadat Havik bijna tien kilometer alleen reed, nadat hij uit een kopgroep van veertien renners was ontsnapt. De Duitser Max Kanter sprintte naar de derde plaats.

Uitslag 2018

2017

De 65e Ronde van Overijssel was een waar slagveld. Nicolaï Brøchner van Riwal Platform Cycling Team uit Denemarken was de eerste van een sterk uitgedund peloton. De Belg Bert van Lerberghe werd tweede en Johim Ariesen drukte als derde zijn wiel over de meet in Rijssen. Lees verder.

Uitslag 2017.

2016

Met een flink uitgedund peloton, nadat de wind onderweg goed haar werk deed, draaide de 64e Ronde van Overijssel uit op een massasprint. Daarin kreeg de koers voor het eerst in haar historie een volledig buitenlands podium. Aidis Kruopis uit Litouwen won de wedstrijd. Hij verwees de Belgen Joeri Stallaert en Timothy Stevens naar de plaatsen twee en drie.

Uitslag 2016.

2015

In Rijssen liep de 63e Ronde van Overijssel op zaterdag 2 mei 2015 uit op een massasprint. Daarin ging de zege naar Jeff Vermeulen. De Nederlandse sprinter bleef de Italiaan Marco Zanotti voor, terwijl Coen Vermeltfoort opnieuw op het podium eindigde en ditmaal derde werd. Een dag eerder won de Australische Lauren Kitchen de tweede Ronde van Overijssel voor vrouwen. Zij was de snelste uit een kopgroep van vijf vrouwen.

Uitslag 2015 mannen / vrouwen

2014

Door zich de snelste te tonen van een kopgroep van vijf renners, die het uitgedunde peloton nipt voor wisten te blijven, schreef de Belg Dennis Coenen de 62e editie van de Ronde van Overijssel op zijn naam. Hij kreeg Coen Vermeltfoort en regionale favoriet Maurits Lammertink als tweede en derde met zich mee op het podium. Nieuw was de vrouwenwedstrijd op vrijdag 2 mei. Die koers werd solo gewonnen door de latere wereldkampioene tijdrijden, Lisa Brennauer uit Duitsland.

Uitslag 2014 mannen / vrouwen

2013

Op 4 mei 2013 reed Tom Vermeer naar de overwinning in de 61e Ronde van Overijssel. Hij toonde zich na een zware wedstrijd, die op een zonovergoten dag met vrij veel wind verreden werd, de snelste van een kopgroep van drie renners. De Deen Martin Mortensen werd tweede, Christoph Pfingsten uit Duitsland derde. De achtervolgende groep van dertig renners kwam tot aan het achterwiel van de derde renner.

Uitslag 2013

2012

De Zuid Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg wint de 60e jubileumedite van de Ronde van Overijssel. Ter gelegenheid van dit jubileum werd al op vrijdagmiddag gestart met een korte proloog met finish op de Holterberg. Janse van Rensburg wist deze proloog overtuigend op zijn naam te schrijven. De klassieker op zaterdag werd vervolgens gewonnen door Wim Stroetinga, die in de (natte) straten van Rijssen de sprint won van een omvangrijke kopgroep.

Uitslag eindklassement 2012 / uitslag etappe 5 mei 2012 / uitslag proloog 4 mei 2012

2011

Wouter Haan, een 19-jarige coureur uit het Groninge Bedum heeft op 6 mei 2011 de 59e editie gewonnen. In bijna tropische temperaturen werd het een levendige wedstrijd waarin talloze ontsnappingen plaatsvonden. Door de hitte en de wind werd het een slijtageslag waarin Wouter in de finale ontsnapte en met een kleine voorsprong alleen aankwam.

Uitslag 2011

2010

Job Vissers heeft op 1 mei 2010 de 58e Ronde van Overijssel gewonnen. De neo-prof van Skil Shimano rekende na ruim 200 km koers in de straten van Rijssen af met zijn Belgische medevluchter Andy Capelle. Dennis Smit mocht als nummer 3 ook op het podium klimmen. Job Vissers zorgde er met zijn overwinning voor dat de hooggespannen verwachtingen waargemaakt werden. Net als in 2009 waren daarmee de zegebloemen voor de Nederlandse profformatie.

Uitslag 2010

2009

Kenny van Hummel heeft op 2 mei 2009 de Ronde van Overijssel gewonnen. De 26- jarige renner van Skil-Shimano klopte de Duitser Eric Baumann en Theo Bos in de massasprint. Thijs Al, de regerend nationaal kampioen mountainbiken, tekende samen met Asito-coureur Sander Oostlander voor de vlucht van de dag. Ze reden 115 km lang aan de leiding maar strandden kort voor de meet in Rijssen.

Uitslag 2009

2008

Op 3 mei 2008 werd de Ronde gewonnen door Robin Chaigneau. De koers werd bepaald door twee mannen die heel lang in de aanval reden. Die 2 waren Germ van den Berg (Ruiter Dakkapellen), die eerder dit jaar al de Ster van Zwolle won, en de Chinees Jin Long (Skil - Shimano). Maar het bleek een kansloze missie. De vier minuten voorsprong die het tweetal kreeg werden dan ook zeer snel dicht gereden.
Verschillende groepjes renners probeerden nog weg te komen, maar de sprinterteams onder leiding van P3 Transfer hielden alles kundig bij elkaar. Bobbie Traksel leek het af te maken voor zijn team, maar werd op de streep nog net voorbij gereden door Robin Chaigneau. Tom Veelers van Skil - Shimano werd derde.

Uitslag 2008

2007

5 mei 2007 was Marco Bos uiteindelijk de snelste van een kopgroep van 6, al kwam de Japanner Takashi Myazawa er heel dicht bij. Hij versloeg in de sprint daarnaast toppers als Roy Curvers en Raborenner Martijn Maaskant die als leider van de UCI Europe Tour in de bijbehorende witte leiderstrui van start ging. De wedstrijd stond grotendeels in het teken van een lange ontsnapping van een groep van 6 renners waarvan Steven Peters de initiator was. De maximale voorsprong van deze groep bedroeg 4. min 30. In de finale voegde een groep van 4 renners zich bij de 2 renners die nog waren overgebleven van de oorspronkelijke kopgroep.

Uitslag 2007

2006

Op 6 mei 2006 won Peter Möhlmann de 54e Ronde van Overijssel. De harde wind en de hoge temperatuur waren in deze versie de grootste tegenstanders van de coureurs. Een ware slijtageslag, slechts 48 van de 190 coureurs die gestart waren bereikten uiteindelijk de finish. De 23-jarige Apeldoornse renner zat in de ploeg -Fondas P3 Transfer- die nagenoeg de hele koers controleerde. Hij liet zijn rappe benen spreken en troefde in een sprint met drie Niki Terpstra en Jos van Emden af. De eerste overwinning dit seizoen voor de man die graag van het wielrennen zijn beroep zou willen maken. Een mooie opsteker dus, en vele ex-winnaars hebben ook die overstap gemaakt, dus wie weet!

Uitslag 2006

2005

De op 13 oktober 1979 geboren Arno Wallaard van het Cycling team Bert Story Piels won op zaterdag 7 mei 2005 de 53e ronde. De coureurs werden door herfstachtige weersomstandigheden geteisterd waardoor velen met onderkoelingsverschijnselen uitvielen en uiteindelijk slechts 49 renners de finish wisten te halen.
Uit een kopgroep van 15 man die zo'n 60 kilometer voor het einde gevormd werd reden in de finale 3 man weg, Arthur Farenhout, Marco Bos en Arno Wallaard. In de laatste plaatselijke ronde was één demarrage van Arno genoeg om alleen aan de finish te komen.

Uitslag 2005

2004

Jens Mouris wint in 2004 de 52e Ronde van Overijssel  Mouris van de AXA wielerploeg heeft zaterdag 1 mei 2004 de Ronde van Overijssel op zijn naam geschreven. Na 195 kilometer liet hij in de sprint in Rijssen Piet Rooyakkers van de Vriezenveense Löwik Tegeltoko-ploeg achter zich. Derde werd Ruud Aerts van de formatie Van Hemert. Mouris is met zijn winst in de 52ste editie van Overijssels Mooiste de opvolger van Alain van Katwijk, die vorig jaar als eerste over de meet kwam. Een kopgroep van 14 zorgde al vroeg in de wedstrijd voor de definitieve slag.

Uitslag 2004

2003

De 51e ronde in 2003 kende een winnaar in de persoon van Alain van Katwijk (klik op naam voor meer info over Alain). In een spurt met 2 maakte Alain het professioneel af

Uitslag 2003

2002

De jubileumeditie van 2002, de 50e Ronde kende een uitermate boeiend koersverloop. In de laatste finale omlopen weet zich een 9 man sterke kopgroep af te scheiden van de rest van het uitgedunde veld. Na opeenvolgende demarrages komt het dan toch tot een sprint met 9, waarin de Australiër Brett Lancaster (klik op naam voor meer info over Brett) zich oppermachtig toont en zo de jubileumeditie van de 50e Ronde van Overijssel op zijn palmares weet bij te schrijven.

2001

De wedstrijd in 2001 werd afgelast in verband met de MKZ crisis...... daardoor  1 jaar uitstel van het jubileum.

2000

Ook de wedstrijd in 2000 leverde weer een mooi verhaal op. Winnaar Bart Boom pakte zijn revanche door eindelijk de Ronde van Overijssel, zijn thuiswedstrijd, op zijn  naam te schrijven. Twee jaar eerder was de sympathieke renner nipt verslagen door de Deen Tayeb Braikia, die inmiddels bij de profs zijn opwachting heeft gemaakt. In plaats van complimenten kreeg Boom toen zijn hele Giant ploeg over zich heen. "In de kleedkamer volgde een soort kruisverhoor" herinnert hij zich nog. Later moest de coureur zelfs de ploeg verlaten na een conflict met de manager van de ploeg.
In 2000 nam Boom dus wraak door, in de kleuren van zijn club De Zwaluwen uit Almelo, met overmacht te winnen. Vijftien kilometer voor de finish demarreerde hij, waarna zijn concurrenten hem niet meer terugzagen.

De vorige eeuw
Vijftig jaar Overijssel begint op zaterdag 16 augustus 1952. Na 197 kilometer toont Piet Smit zich het snelste van de 80 deelnemers door in het volkspark van Rijssen de eindsprint te winnen. De blonde Amsterdammer won, behalve de eeuwige roem, een fiets. In 1960 was het Jan Janssen, de man die 4 jaar later wereldkampioen werd in Sallanches, de koers. Zoals elke wielerfan weet werd Jan Janssen in 1968 de winnaar in het eindklassement van de Tour de France, hij is daarmee dan ook de meest aansprekende naam op de erelijst. En zo zijn er vele historische anekdotes en feiten bewaard gebleven van deze ronde door Twente en Salland. Zo kunnen veel wielerkenners zich ongetwijfeld nog herinneren dat in 1971 Cees Bal won én verloor, omdat hij vlak voor een aanstormende trein een overweg passeerde en door de jury uiteindelijk werd gediskwalificeerd.

De start van de eerste Ronde van Overijssel was overigens lange tijd onzeker, omdat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de organisatie verbood om van de rijkswegen gebruik te maken. Pas kort voor de start werd de vergunning afgegeven… Of neem het jaar dat de routepijlen door de hevige regenval wegspoelden. Zo heeft elke editie zijn eigen historie.

De Ronde van Overijssel heeft ieder jaar een sterk deelnemersveld. Kijkend naar de erelijst zien we dat Jan Lenferink uit Geesteren in 1974 de eerste Twentse winnaar was. Zijn voorbeeld werd gevolgd door oostelijke winnaars als Arie Hassink (1976), Herman Snoeijink (1978 en 1980), Jos Alberts (1982), Rob Harmeling (1986), Tristan Hoffman (1990) en Rudi Kemna (1997). In 1998 werd Tayeb Braikia als eerste buitenlander gehuldigd gevolgd door Wim van de Meulenhof in 1999. 

Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed