Header

Historie

Nog 47 dagen
Ere

In de lange historie van de Ronde van Overijssel hebben heel wat buitenlandse renners deelgenomen aan de wielerklassieker. De laatste jaren staan er bij iedere editie zelfs minstens vijf teams van buiten Nederland aan het vertrek. En toch wist slechts twee keer over een buitenlander te zegevieren in Rijssen. De eerste was de Deen Tayeb Braikia, die in 1998 het publiek bijna in rouw dompelde door op de streep streekrenner Bart Boom af te troeven in een sprint met twee. Vier jaar later was de Australiër Brett Lancaster de tweede winnaar van buiten Nederland.

Erelijst vanaf 1952
'23

Coen Vermeltfoort schreef voor de tweede keer achter elkaar de Ronde van Overijssel op zijn naam. Met gemak won de ervaren sprinter de massaspurt in de straten van Rijssen. De Tsjech Adam Toupalik van de Elkov-Kasper formatie probeerde nog in zijn eentje te ontsnappen aan het peloton, maar zijn dappere poging was vergeefs. Het werd een massasprint in de 69e editie die Vermeltfoort met overmacht won. Op de tweede plek kwam de Duitse Tim Torn Teutenberg (Leopard Togt Pro Cycling) en als derde eindigde de Let Martin Pluto (Abloc).

Uitslag 2023
'22

Coen Vermeltfoort was de snelste in de 68e editie van de Ronde van Overijssel. De topsprinter van het Twentse VolkerWessels Cycling Team hield in de massaspurt de Australiër Cameron Scott en Achterhoeker Joren Bloem achter zich. De snelle man uit Vlijmen was de hele dag onzichtbaar, maar bleek de man in vorm. Op zijn gouden raceschoenen raasde Vermeltfoort over de finishstraat in Rijssen. Eindelijk won hij ‘zijn’ Ronde van Overijssel. De wedstrijd die de 34-jarige al langer op zijn verlanglijstje had staan, waar hij al een paar keer bijna de bloemen kon ruiken, maar tot niet wist te winnen.

Uitslag 2022
'19

Uittredend winnaar Piotr Havik was opnieuw dicht bij de winst tijdens de 67e Ronde van Overijssel. Samen met zijn ploeggenoot Martijn Budding en Nils Eekhoff van het Development Team Sunweb mocht hij opnieuw sprinten om de winst. Eekhoff gaf de renners van Beat Cycling Club echter het nakijken in de straten van Rijssen, waarbij Budding tweede werd en Havik derde.

Uitslag 2019
'18

Piotr Havik van BEAT Cycling Club won de 66e editie van de Ronde van Overijssel door in een sprint met twee de Brit Harry Tanfield af te rekenen. De laatste sloot pas bij het ingaan van de slotkilometer aan, nadat Havik bijna tien kilometer alleen reed, nadat hij uit een kopgroep van veertien renners was ontsnapt. De Duitser Max Kanter sprintte naar de derde plaats.

Uitslag 2018
'17

De 65e Ronde van Overijssel was een waar slagveld. Nicolaï Brøchner van Riwal Platform Cycling Team uit Denemarken was de eerste van een sterk uitgedund peloton. De Belg Bert van Lerberghe werd tweede en Johim Ariesen drukte als derde zijn wiel over de meet in Rijssen. Van de 180 renners kwamen er zo’n 70 over de finishlijn aan de Wijnand Zeeuwstraat in Rijssen.

Uitslag 2017
'16

Met een flink uitgedund peloton, nadat de wind onderweg goed haar werk deed, draaide de 64e Ronde van Overijssel uit op een massasprint. Daarin kreeg de koers voor het eerst in haar historie een volledig buitenlands podium. Aidis Kruopis uit Litouwen won de wedstrijd. Hij verwees de Belgen Joeri Stallaert en Timothy Stevens naar de plaatsen twee en drie.

Uitslag 2016
'15

In Rijssen liep de 63e Ronde van Overijssel op zaterdag 2 mei 2015 uit op een massasprint. Daarin ging de zege naar Jeff Vermeulen. De Nederlandse sprinter bleef de Italiaan Marco Zanotti voor, terwijl Coen Vermeltfoort opnieuw op het podium eindigde en ditmaal derde werd. Een dag eerder won de Australische Lauren Kitchen de tweede Ronde van Overijssel voor vrouwen. Zij was de snelste uit een kopgroep van vijf vrouwen.

Uitslag 2015 (mannen)
'14

Door zich de snelste te tonen van een kopgroep van vijf renners, die het uitgedunde peloton nipt voor wisten te blijven, schreef de Belg Dennis Coenen de 62e editie van de Ronde van Overijssel op zijn naam. Hij kreeg Coen Vermeltfoort en regionale favoriet Maurits Lammertink als tweede en derde met zich mee op het podium. Nieuw was de vrouwenwedstrijd op vrijdag 2 mei. Die koers werd solo gewonnen door de latere wereldkampioene tijdrijden, Lisa Brennauer uit Duitsland.

Uitslag 2014 (mannen)
'13

Op 4 mei 2013 reed Tom Vermeer naar de overwinning in de 61e Ronde van Overijssel. Hij toonde zich na een zware wedstrijd, die op een zonovergoten dag met vrij veel wind verreden werd, de snelste van een kopgroep van drie renners. De Deen Martin Mortensen werd tweede, Christoph Pfingsten uit Duitsland derde. De achtervolgende groep van dertig renners kwam tot aan het achterwiel van de derde renner.

uitslag 2013
'12

De Zuid Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg wint de 60e jubileumedite van de Ronde van Overijssel. Ter gelegenheid van dit jubileum werd al op vrijdagmiddag gestart met een korte proloog met finish op de Holterberg. Janse van Rensburg wist deze proloog overtuigend op zijn naam te schrijven. De klassieker op zaterdag werd vervolgens gewonnen door Wim Stroetinga, die in de (natte) straten van Rijssen de sprint won van een omvangrijke kopgroep.

uitslag 2012
'11

Wouter Haan, een 19-jarige coureur uit het Groninge Bedum heeft op 6 mei 2011 de 59e editie gewonnen. In bijna tropische temperaturen werd het een levendige wedstrijd waarin talloze ontsnappingen plaatsvonden. Door de hitte en de wind werd het een slijtageslag waarin Wouter in de finale ontsnapte en met een kleine voorsprong alleen aankwam.

Uitslag 2011
'10

Job Vissers heeft op 1 mei 2010 de 58e Ronde van Overijssel gewonnen. De neo-prof van Skil Shimano rekende na ruim 200 km koers in de straten van Rijssen af met zijn Belgische medevluchter Andy Capelle. Dennis Smit mocht als nummer 3 ook op het podium klimmen. Job Vissers zorgde er met zijn overwinning voor dat de hooggespannen verwachtingen waargemaakt werden. Net als in 2009 waren daarmee de zegebloemen voor de Nederlandse profformatie.

uitslag 2010
'09

Kenny van Hummel heeft op 2 mei 2009 de Ronde van Overijssel gewonnen. De 26- jarige renner van Skil-Shimano klopte de Duitser Eric Baumann en Theo Bos in de massasprint. Thijs Al, de regerend nationaal kampioen mountainbiken, tekende samen met Asito-coureur Sander Oostlander voor de vlucht van de dag. Ze reden 115 km lang aan de leiding maar strandden kort voor de meet in Rijssen.

uitslag 2009
'08

Op 3 mei 2008 werd de Ronde gewonnen door Robin Chaigneau. De koers werd bepaald door twee mannen die heel lang in de aanval reden. Maar het bleek een kansloze missie. De vier minuten voorsprong die het tweetal kreeg werden dan ook zeer snel dicht gereden. Verschillende groepjes renners probeerden nog weg te komen, maar de sprinterteams onder leiding van P3 Transfer hielden alles kundig bij elkaar. Bobbie Traksel leek het af te maken voor zijn team, maar werd op de streep nog net voorbij gereden door Robin Chaigneau. Tom Veelers van Skil - Shimano werd derde.

uitslag 2008
'07

5 mei 2007 was Marco Bos uiteindelijk de snelste van een kopgroep van 6, al kwam de Japanner Takashi Myazawa er heel dicht bij. Hij versloeg in de sprint daarnaast toppers als Roy Curvers en Raborenner Martijn Maaskant die als leider van de UCI Europe Tour in de bijbehorende witte leiderstrui van start ging. De wedstrijd stond grotendeels in het teken van een lange ontsnapping van een groep van 6 renners waarvan Steven Peters de initiator was.

uitslag 2007
'06

Op 6 mei 2006 won Peter Möhlmann de 54e Ronde van Overijssel. De harde wind en de hoge temperatuur waren in deze versie de grootste tegenstanders van de coureurs. Een ware slijtageslag, slechts 48 van de 190 coureurs die gestart waren bereikten uiteindelijk de finish. De 23-jarige Apeldoornse renner zat in de ploeg -Fondas P3 Transfer- die nagenoeg de hele koers controleerde. Hij liet zijn rappe benen spreken en troefde in een sprint met drie Niki Terpstra en Jos van Emden af.

uitslag 2006
'05

De op 13 oktober 1979 geboren Arno Wallaard van het Cycling team Bert Story Piels won op zaterdag 7 mei 2005 de 53e ronde. De coureurs werden door herfstachtige weersomstandigheden geteisterd waardoor velen met onderkoelingsverschijnselen uitvielen en uiteindelijk slechts 49 renners de finish wisten te halen. Uit een kopgroep van 15 man die zo'n 60 kilometer voor het einde gevormd werd reden in de finale 3 man weg, Arthur Farenhout, Marco Bos en Arno Wallaard.

uitslag 2005
'04

Jens Mouris wint in 2004 de 52e Ronde van Overijssel  Mouris van de AXA wielerploeg heeft zaterdag 1 mei 2004 de Ronde van Overijssel op zijn naam geschreven. Na 195 kilometer liet hij in de sprint in Rijssen Piet Rooyakkers van Löwik Tegeltoko achter zich. Derde werd Ruud Aerts van de formatie Van Hemert. Een kopgroep van 14 zorgde al vroeg in de wedstrijd voor de definitieve slag.