Tweede buitenlandse winnaar Overijssel stopt

Brett Lancaster stopt met wielrennen. De nu 36 jaar oude Australiër won in 2002 met vertoon van macht de 50e editie van de Ronde van Overijssel en werd daarmee na de Deen Tayeb Braikia de tweede buitenlander op de erelijst. Een mooi loopbaan volgde, waarin Lancaster onder meer etappes won in de Giro d'Italia en de Amgen Tour of California. Dat waren vaak prologen of ploegentijdritten. Met Orica-GreenEdge, de ploeg waarvoor hij de afgelopen vier seizoen reed, won Lancaster in 2013 de ploegentijdrit in de Tour de France.

"Met Lancaster verscheen een lange blonde vent in de Ronde van Overijssel", herinnert speaker en bestuurslid Harry Middeljans zich. "Hij was lid van de Australische baanploeg en zij reden op dat moment in Europa. Zo kwam Lancaster dus ook aan de start in Overijssel en hij was die dag gewoon verreweg de sterkste." De Australiër toonde zich de snelste uit een kopgroep van acht, waarbij hij Kenny van Hummel en Arno Wallaard naar de plaatsen twee en drie verwees.

Proloog Giro
Precies drie jaar na zijn zege in Overijssels Mooiste boekte Lancaster de grootste overwinning in zijn loopbaan. Op dezelfde dag dat ook de Ronde van Overijssel weer werd verreden, won hij de proloog van de Giro d'Italia. Middeljans: "Die korte tijdritten waren ook zijn specialiteit. Hij had af en toe een uitschieter in korte prologen, maar verder had Lancaster vooral een knechtenrol. Zelf vind ik dat hij wat minder uit zijn carrière heeft gehaald dan het zich toen liet aan zien. Hij was toch onder meer wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Ik had er wat meer van verwacht."

Foto: Sportfoto.nl


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed