Wielercafé over doelen, dromen, truien en koers

In een goed gevulde zaal van het Hotel Twents Gastenhoes vertelden wielrenners en ploegleiders over hun doelen, dromen en de koers. Over prof worden of niet, over winnen en vallen, over gele en roze truien, over een ontmoeting bij een Almeloos stoplicht. Het kwam allemaal voorbij tijdens het wielercafé tijdens een mooie lenteavond in Ootmarsum, waar interviewers Ralph Blijlevens en Harry Middeljans mooie verhalen boven water haalden. Een sfeerverslag.

Terwijl ver weg, in een Italiaanse arena de Amsterdamse godenzonen wonnen van de Oude Dame en hun plekje in de Champions League veilig stelden, spraken ploegleiders Jan Boven en Marc Reef in Ootmarsum over hun naderende strijd in Italië die over een maandje losbarst. Beiden zijn coach in de Champions League van het mondiale wielrennen, de World Tour. In de aankomende Giro d’Italia staan hun kopmannen klaar voor het gevecht om de roze trui en zij zitten achter het stuur van de ploegleiderswagen.

Roze trui

Reef is als ploegleider van Team Sunweb een ervaringsdeskundige, met Tom Dumoulin wonnen zij in 2017 de Ronde van Italië. Een jaar eerder kon Jan Boven de champagne bijna proeven. De ploegleider van Team Jumbo-Visma was erbij toen Steven Kruijswijk in de 19e etappe de roze trui stevig om zijn schouders had zitten. Totdat...

Valpartij

“Alles was onder controle.” vertelt Jan, die toen in de ploegleiderswagen zat. “Steven was tijdens die bergetappe mee vooraan, met de andere favorieten. Ze ging over de mistige top en daarna hoor je over de radio over een valpartij. In de auto had je geen idee wat er echt gebeurde. Pas na de top en een afdaling van zo’n 15 kilometer komen we bij hem. En eigenlijk begint het pas na de finish. Dan zie je de echte schade, we zijn toen ook meteen naar de röntgen gegaan.” Kruijswijk heeft een scheur in een rib. Hij verliest die dag de leiderstrui, twee dagen later staat Vincenzo Nibali in het roze bij de eindceremonie. “Mensen denken dat je als ploegleider alles meekrijgt van de wedstrijd, zeker nu er tv in de auto is. Maar dat is echt niet zo. In Nederland kun je goed meekijken, maar in landen als Spanje, Frankrijk en Italië niet.”

Klaar voor strijd

Deze Ronde van Italië kan Boven niet snel genoeg komen. “We zijn met Primoz klaar om de strijd aan te gaan met de andere klassementsrenners, daar verheug ik me op.” Ook Marc Reef zegt dat Team Sunweb er klaar voor is. Hoewel, met het uitvallen van een belangrijke wielrenner als Wilco Kelderman? “Zo iemand als Wilco is lastig te vervangen. We hebben nu Sam Oomen geselecteerd, dat is toch degene die daar het dichtste bij in de buurt kan komen. Wij gaan met een goede ploeg naar de Giro” Want ja, bij die ploeg zijn alle pijlen gericht op kopman Tom Dumoulin. Hij gaat voor de eindzege in Italië en daar werkt de ploeg hard voor. “Bij ons is teamwork de basis.” zegt Reef.

Superster

Marc Reef startte in 2010 bij de ploeg, die toen nog Skil Shimano heette, en heeft Tom Dumoulin zien komen en groeien tot de wereldtopper van nu. Zo was hij in 2017 de eerste Nederlander die de Ronde van Italië op zijn naam schreef. “Kon ik toen zijn succes van nu voorspellen? Nee, dat niet. Hij heeft zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is bijzonder om met zo’n superster te werken. Hij brengt mij en de ploeg naar een hoger niveau.”

Nuchtere Almeloër

Het niveau Dumoulin is vooralsnog iets waar Lars Boven, Rick Pluimers en Wim Kleiman alleen nog van dromen. Deze renners uit de regio schoven aan bij interviewers Blijlevens en Middeljans. Van de drie is de 26-jarige Kleiman de man met ervaring. En misschien ook nog wel de nuchterste. “Ik staar mij niet blind op prof worden. Ik was al blij met de stap die ik maakte naar MonkeyTown. Met dit team heb ik al veel van de wereld gezien. Het leven als een prof dat ken ik wel een beetje, met al het reizen.”

Het continentale team uit Noord-Holland had in 2018 een internationaal programma, met onder meer wedstrijden in China, Japan en Roemenië. Onverdienstelijk rijdt de Almeloër niet, die overkwam van het Achterhoekse clubteam Sensa-Kanjers voor Kanjers. Meteen in 2018 won hij een etappe in de Ronde van Antalya. Een 2.2 koers. “Graag zou ik eens een 1.1 of een 2.1 koers winnen. Wat er daarop volgt is mooi meegenomen. Ik ben met mijn 26 jaar al relatief oud en niet meer zo kneedbaar. Ploegen hebben liever een renner van 23 die kan wat ik kan.”

Stoplicht

Maar wat niet is kan nog komen. Aan de trainer zal het in ieder geval niet liggen, dat is namelijk Tom Stamsnijder. Voormalig profrenner van Team Sunweb. “Tom Stamsnijder begeleidt mij. Eerst wilde ik hem er niet mee lastig vallen, ook al hadden we er al een gesprekje over gehad. Daar was ik nuchter in. Tot een zekere dag, ik stond met de fiets te wachten bij een stoplicht in Almelo en hij kwam daar aan, ook op de fiets. Na die ontmoeting mocht ik mij standaard elke dag om 09.30 uur bij hem melden voor een trainingsrit.”

Parijs-Roubaix

Een personal trainer heeft Lars Boven nog niet echt. Ja, natuurlijk zijn vader Jan Boven. Dat is natuurlijk altijd goed om een ploegleider van een World Tour team in huis te hebben. De 17-jarige was ook met zijn vader naar de Hel van het Noorden, Parijs-Roubaix. Daar werd Lars, twee dagen voor het wielercafé, nog knap derde werd in de wedstrijd voor junioren. “Mijn benen doen nog wel pijn.” zo bekent hij. “In onze wedstrijd zat zo’n 30 kilometer aan kasseien. Het was voor mij de eerste keer dat ik hieraan meedeed. Ik reed nog de sloot in vlak voordat we bij eerste strook aan kwamen. Gelukkig kon ik snel weer aansluiten en reed ik bij het einde van de strook weer vooraan mee.” Echte doelen voor dit jaar heeft hij niet. “Eerst maar constant seizoen rijden.”

Inhaalrace

Vorig jaar legde een ‘constant’ seizoen in het veld Lars geen windeieren. Het talent uit Reutum mocht meedoen aan het WK veldrijden in het Deense Bogense. Helaas viel hij al in de eerste ronde en moest door een breuk in het stuur een eind met de fiets op de nek rennen. “Ik had een goed seizoen achter de rug, dus ik wilde niet na een halve ronde op het WK al stoppen. Dus ik begon een inhaalrace.”

Pluimers rijdt WK

Rick Pluimers uit wielerdorp Enter weet ook wat het is om een WK te rijden. In 2018 werd hij geselecteerd voor het WK voor junioren in Innsbruck, Oostenrijk. Helaas weet hij ook hoe het is om te vallen op het WK. “De dagen voor de wedstrijd was ik wat ziekjes, gelukkig op de dag zelf niet. Helaas kwam  ik in de wedstrijd al op achterstand omdat het op een klimmetje stilstond na een val van anderen. Daarna kwam ik helaas zelf ten val door een eigen verkeerde inschatting. Dat was erg jammer.” Maar hij eindigt niet in mineur. “Al die dagen daar waren een mooie belevenis. Met de juniorenploeg sliepen we in hetzelfde hotel als de elite. Daar raak je wel aan de praat met bijvoorbeeld Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten.”

Geen moeite na overstap

Mineur, dat lijkt sowieso niet de stijl van Pluimers. Als één van de weinige junioren maakte hij de overstap naar een continentaal team, het eerder genoemde MonkeyTown. “In de Ster van Zwolle had ik een goede, soepele seizoensopening. Ik werd daar 13e.” De kersvers belofterenner heeft geen moeite met de langere wedstrijden tussen de ‘grote mannen’. Dit jaar eindigde hij elke wedstrijd in de top 20. “Laat ik eerst maar eens die 170 kilometer uitrijden, dacht ik bij mijn eerste wedstijd. Dat ging goed. Het tempo ligt niet mega veel hoger dan ik gewend was, soms schiet de snelheid wel omhoog. Ik ben wel redelijk klaar voor de beloftencategorie.”

Als enige van het trio noemt hij het P-woord. “Mijn droom is om prof te worden, dat durf ik wel te zeggen.” Een primeur heeft hij ook voor Middeljans, Blijlevens en de zaal wielerliefhebbers. “Afgelopen zondag kreeg ik van de ploegleiding te horen dat ik de Ronde van Overijssel mag rijden.”

Thuiswedstrijd

De Ronde van Overijssel, dat is de reden waarom er überhaupt een wielercafé is neergestreken in het stadje Ootmarsum. Gastheer Maarten Nijland van Villa Velo zorgde dat deze avond voor koerskenners onderdak vond in het naastgelegen Hotel Twents Gastenhoes. “Het is voor mij hier een thuiswedstrijd, maar ik moest toch nog racen om hier op tijd te zijn. Ik kom net terug van training geven aan een groep, samen met Tom Veelers.

‘Wielrennen meer dan alleen fietsen’

Wielrenner en veldrijder Nijland is meervoudig Nederlands Kampioen en reed in het verleden ook in Overijssels Mooiste. Tom Veelers stopte in 2018 als ploegleider bij Team Sunweb, na een lange loopbaan als profrenner daar.  “Sinds dit jaar werken Tom en ik samen bij Villa Velo. Hier hebben we alles op één plek. Het is een hotel, je kunt er met een groep fietsers terug komen na een tocht, even douchen en goed eten. Er is een werkplaats en elke dag krijgen de gasten hun wielerkleding weer gewassen terug. Wielrennen is veel meer dan alleen maar fietsen.”

Nieuw NK?

Ootmarsum, dit jaar het Dorp van de Ronde, kent een lange wielerhistorie. In 2014 werd er voor het laatst een NK wielrennen georganiseerd. De verrassingsgast van de avond was Frans Willeme, oud-burgemeester van Denekamp en Dinkelland en voorzitter van dat organiserende comité. Als het aan Willeme ligt strijden er weer spoedig coureurs op de flanken van de Kuiperberg om het rood-wit-blauwe tricot. Een harde datum kon hij helaas niet noemen.

Ben Wigger

Maar mocht een NK niet lukken, dan zat er wel een ander ‘wielerevenement, ergens in Twente’ in de koker. “Dat zijn we wel verschuldigd aan Ben Wigger.” zo besloot Willeme. Wielercoryfee Ben Wigger overleed in 2018 na een ongeval. Hij was betrokken bij de organisatie van meerdere NK’s in Ootmarsum. De Ronde van Overijssel heeft in 2019 de prijs voor de strijdlust naar hem vernoemt: de Ben Wigger Bokaal.

Quiz

Uiteraard was er ook een wielerquiz, 'Petje op, petje af', met zadeldekjes van de Tubantia. Deze werd na een spannende finale gewonnen door oud-burgemeester van onder meer Zwartsluis en Wierden maar bovenal wielerliefhebber, Bernard Kobes.

Wielercafé

Traditiegetrouw strijkt het wielercafé van de Ronde van Overijssel neer in de plaats die dat jaar de eretitel ‘Dorp van de Ronde’ heeft gekregen. Dit jaar is dat Ootmarsum. Deze wieler- en kunststad neemt een prominente plek in de aanloop naar en tijdens de Ronde van Overijssel die op zaterdag 4 mei wordt verreden. Het wielercafé is mogelijk gemaakt dankzij de Twentsche Courant Tubantia, Villa Velo, Hotel Twents Gastenhoes, de gemeente Dinkelland en de Ronde van Overijssel – Bike Events. De gasten werden geïnterviewd door topsportjournalist en schrijver Ralph Blijlevens en speaker en wielerkenner pur sang Harry Middeljans, de avond werd gepresenteerd door Aschwin Kruder. Dick Soepenberg van Sportfoto.nl maakte de foto's.

 


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed