10 vragen aan Eddy Schurer

Tijdens de 67e Ronde van Overijssel op zaterdag 4 mei 2019 is Eddy Schurer als oud-winnaar de traditionele dag-gast. Hij werd na zijn winst in Overijssel profrenner bij TVM en reed zo meerdere Rondes van Frankrijk. Door middel van 10 vragen maken we kennis met de man die ‘Overijssels Mooiste’ in 1985 op zijn naam wist te schrijven.

1.    Hoe zag de wielercarrière van Eddy Schurer er uit?

In 1981 ben ik op mijn 16de begonnen als tweedejaars nieuweling, twee overwinningen. Daarna junioren 2 jaar, 20 overwinningen. Bij de amateurs reed ik 3 jaar voor de Batavus-ploeg en half jaar bij Koga Miyata. Ik reed overwegend ‘grote’ wedstrijden en behaalde overwinningen in etappewedstrijden, tijdritten en klassiekers, waaronder de Ronde van Overijssel. In augustus 1987 volgde overstap naar de profs in de TVM ploeg waar ook Jos Lammertink en Rob Kleinsman reden. Dat was toen min of meer een kermiskoersploeg, maar de plannen trokken me aan. Binnen een paar jaar reden we alle grote ronden en klassiekers. Mijn terrein was meer de vlakkere koersen. Wedstrijden in Vlaanderen en op de kasseien lagen me goed. Ik reed drie keer de Tour de France. Daarin één keer een tweede plaats behaald in een etappe. Ik was voornamelijk knecht en mocht een enkele keer voor eigen succes gaan, zo haalde ik toch nog 8 overwinningen bij de profs. In 1994 reed ik voor de Histor ploeg van Peter Post. Sprinter Wilfried Nelissen behaalde 16 overwinningen, de meeste keren was ik er bij, ik trok met andere ploegmaten de sprint aan. Histor en PDM stopten gelijktijdig, in het buitenland was ook weinig aanbod en ik ben toen gestopt. Ik heb toen nog een paar jaartjes afgebouwd bij de amateurs.

Eddy Schurer, toen en nu

2.    Welke herinneringen bewaart u aan de Ronde van Overijssel?

Het is een prachtige wedstrijd, het parcours is afwisselend, er zitten zelf enkele heuvels in. Je kunt in de wedstrijd ‘groeien’. Amateurklassiekers waar de kopgroep al na 10 kilometer wegreed; daar hield ik niet van.

3.    Wat weet u nog van de Ronde van Overijssel van 1985?

Koude voeten door een hagelbui staat me bij. Ik reed voor de Batavus ploeg, het was belangrijk dat we de Ronde van Zuid-Friesland wonnen met de finish voor de Batavus fabriek. Die wedstrijd won ik een week eerder, mede door steun van ploeggenoten. De bedoeling in Overijssel was dat ik wat terug ging doen. Tom Cordes was kopman. Zelf was ik niet zo goed die dag. Ik kon niet met alle ontsnappingen mee. Gelukkig reden de ploeggenoten wel goed. Onder andere Henry Dorgelo, Henk Boeve en Thijs de Vries van Batavus hebben zich uit de naad gewerkt die dag. Na vier uur koers kwam Tom Cordes me vertellen dat zijn benen vol liepen en hij zei dat ik voor eigen kans moest gaan. In de laatste 20 kilometer moest ik een gat dichtrijden en merkte ik dat ik ‘erdoor heen kwam’. Het werd een sprint met een man of 25. Vanuit het wiel van Eric Breukink ging ik van heel ver aan om met overmacht te winnen. De aankomst lag me, lang en vals plat.

4.    Is de zege in Overijsel van invloed geweest op uw verdere wielercarrière?

Jazeker, ik won twee klassiekers achter elkaar, dan ben je geen ééndagsvlieg meer. En de Ronde staat heel goed op je wieler-CV.

5.    Wat was het hoogtepunt in uw wielercarrière?

Twee keer won ik de Koninginne-etappe in de Ronde van Nederland. De Champs-Elysees oprijden in de Tour de France gaf me kippenvel. Voor mij was het een hele prestatie de Tour uit te rijden met mijn zware postuur.

6.    Bent u na uw actieve periode als renner actief gebleven in de wielersport? Waarom wel? / Waarom niet?

Ploegleider worden of zoiets zag ik niet zitten. Je bent nooit thuis en als je thuis bent moet je van alles regelen. Er is meer te doen en ik wou graag de wereld buiten het wielrennen ontdekken. Werk, en aan andere hobby’s tijd besteden. We kregen twee kinderen en die goed zien opgroeien, ik ging bijna altijd mee naar hun sporten; voetballen en dansen. Maar zeg nooit nooit, ik denk dat ik wel jonge sporters zou kunnen motiveren, wie weet ga ik dit ooit nog eens doen. De dagen vliegen voorbij.

7.    Volgt u de wielersport nog op de voet en/of bent u op andere manieren sportief bezig?

Niet met regelmaat, als het mooi weer is ga ik niet tv kijken. En als je van te voren weet dat Lance Armstrong of Chris Froome wint kijk ik ook niet. Maar wel als het spannend is en er veel gebeurd. Peter Sagan vind ik een toprenner daar kijk ik dan weer graag naar als die er bij zit. Ik hou van onberekenbare wielrenners zoals Frank Vandenbroucke was. En petje af voor Valverde. Zelf fiets ik minimaal één keer per week, meestal op zondag met mijn ploegje. Een enkele keer ga ik schaatsen of een eind wandelen.

8.    Hoe ziet het dagelijks leven van Eddy Schurer er tegenwoordig uit?

Ik ben getrouwd met Augrie en we hebben twee kinderen; Jesper (23) en Vera (20). We wonen in het Groningse Marum. Ik werk als technisch adviseur voor Interflon uit Roosendaal. Interflon is fabrikant van hoogwaardige smeermiddelen en reinigers. Alles tussen fietsenzaak en grote fabrieken in, waar dit soort producten nodig zijn. Mijn gebied hiervoor is Noord-Friesland en West-Groningen. Het is een drukke baan, er is altijd wat te doen.

9.    Kijkt u er naar uit om op zaterdag 4 mei 2019 dag-gast te zijn in de Ronde van Overijssel? Waarom?

Ik kijk er naar uit. De tukkers zijn gastvrije mensen. Ik heb nog zeven jaar in de fietsenhandel gewerkt en werd in Twente overal ontvangen met koffie en stoet. Nu kom ik er bijna nooit meer, daarom is het leuk om weer eens terug te zijn. En natuurlijk mooi om een topklassieker van dichtbij mee te maken.

10.    Wanneer is voor u de 67e editie van de Ronde van Overijsel een succes?

Persoonlijk hoop ik naast Jos Lammertink en Rob Kleinsman veel oude bekenden te treffen. Het is lastig om met iedereen contact te houden, dit soort dagen zijn daar geschikt voor. De organisatie, renners en publiek wens ik een mooie wedstrijd toe. En dat iedereen aan het eind van de dag maar weer gezond en wel thuis mag komen.

Fotomateriaal uit de eigen collectie van dhr. Schurer.


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed