'Zege in Ronde van Overijssel was mijn doorbraak'

Met een knappe solo, nadat ze al lange tijd met een kopgroep in de aanval was geweest, won Lisa Brennauer op 2 mei 2014 de nieuwe vrouweneditie van de Ronde van Overijssel. Wie na afloop van het seizoen de balans opmaakte kon zien dat die zege misschien wel een breekpunt in de carrière van de Duitse was. Een positieve welteverstaan, want na die tweede dag van mei begon de zegeteller van Brennauer steeds harder te lopen.

De zege in de Ronde van Overijssel was niet alleen Brennauer’s eerste overwinningen van het jaar, ze had tot aan dat moment ook nog nooit een internationale eendaagse wedstrijd gewonnen. Daarna ging het snel. Brennauer won zowel op de tijdritfiets als op haar normale racefiets meerdere ritten in internationale etappekoers, greep ook eindzeges in meerdaagse wedstrijden en werd zowel Duits kampioene op de weg als in de tijdrit. Met wereldtitels op zowel de individuele- als de ploegentijdrit en een tweede plaats op de wegwedstrijd van het WK, bekroonde ze haar fantastische seizoen.

Terug naar 2 mei 2014. “Een geweldige dag”, zo zegt Brennauer nu. “De herinnering aan die race leeft nog in mijn gedachten. Ik wist dat ik sterk genoeg was om eens een grote wegwedstrijd, maar dat was echt mijn dag om dat te laten zien. Het gaf me heel veel vertrouwen en na afloop had ik het gevoel dat ik meer en meer wilde. Veel mensen zagen die zege ook als mijn doorbraak. Ik kreeg veel te horen dat ik die overwinning verdiende, aangezien ik altijd zo hard werkte voor anderen. Maar de meeste mensen waren vooral onder de indruk van de manier waarop ik won, zo zeiden ze na afloop.”

Geen gemakkelijke race
Brennauer zette een zeer sterke finale neer. Ze ontsnapte in de finale uit een kopgroep die op dat moment nog uit drie rensters bestond, nadat ze al lang vooruit reed. Met een knappe solo ronde ze het vervolgens af. “Het was absoluut geen gemakkelijke race op een parcours dat ik erg gaaf vond”, kijkt Brennauer terug. “Toen we de wind van opzij hadden brak het peloton en ik denk dat ik de juiste sprong maakte met de andere aanvallende rensters.”

Lang leek het erop dat het peloton niet meer dichterbij kwam, maar in de finale ging het toch nog snel. Uiteindelijk hield Brennauer ook slechts twaalf seconden over op de grote groep, onder aanvoering van Kirsten Wild. “Toen we dichter bij de finish kwamen wist ik dat het team van Wild alles zou doen om het peloton terug te brengen voor een sprint. Daarom ben ik aan mijn solo begonnen en ik was gelukkig de enige die er wel in slaagde om vooruit te blijven.”

Uitdagend parcours
Van de koers genoot Brennauer volop. Ze ziet de Ronde van Overijssel dan ook als een absolute aanwinst op de kalender van het vrouwenpeloton. “Het is een heel mooi uitdagend parcours. Zeker ook met die stukken omhoog en omlaag door het bos. Daarbij is het voor de toeschouwers mooi met die omloop in de finale en ik vond de organisatie achter de wedstrijd heel goed. Ik heb een heel goed gevoel aan de Ronde van Overijssel overgehouden.”

De solo naar de zege brachten ook de sterke kwaliteiten van Brennauer als tijdrijdster naar voren. “Maar er zit wel een verschil in”, meent ze. “Bij wegwedstrijden gaat het om tactiek en word je door het peloton of andere rensters achtervolgd. Het hangt dan ook van de achtervolging af hoe hard je vooraan moet rijden. In een tijdrit gaat het juist alleen om jezelf. Dat is een zwaar mentaal spel, omdat je ook echt tegen jezelf en de klok vecht.”

Met haar zege in Rijssen liet Brennauer zien meer te kunnen dan alleen tijdrijden en de rest van het seizoen bracht haar dus veel moois. “Het was een fantastisch jaar en het zal moeilijk worden om dat te kunnen verbeteren. Hoe mensen me nu moeten zien? Ik denk toch meer als een allrounder en als een goede teamplayer die weet wanneer het tijd is om alles op een ander te gooien. Ik vind het belangrijk om bescheiden te blijven, maar het is niet vreemd wanneer steeds meer mensen me op hun lijstje hebben staan voor zeges. De dromen die ik heb wil ik graag najagen en me blijven ontwikkelen. Daarbij kijk ik zeker naar het WK, eind dit jaar in Richmond.” 

Foto: Sportfoto.nl


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed