Stephen van den Berg: 'Laten zien in thuiswedstrijd'

Voor Stephen van den Berg is de Ronde van Overijssel misschien wel specialer dan voor welke renner ook in het peloton. De Rijssenaar ziet de koers immers starten en finishen in zijn eigen woonplaats. Het is niet voor niets dat de renner van het Cyclingteam Scheppink-Merckx uitkijkt naar de wedstrijd. “Als ik net als in 2014 in de finale van voren rijd en voorin finish voor het thuispubliek, familie en vrienden is mijn Ronde geslaagd”, zo zegt Van den Berg. “Of wanneer ik mee kan in een vroege ontsnapping en we lang stand houden.”

Tot nu toe reed de 22-jarige Van den Berg de Ronde van Overijssel al drie keer. “Het is de mooiste en best georganiseerde wedstrijd die er is. Voor mij persoonlijk de belangrijkste van het seizoen. Van alle drie de keren dat ik heb gereden, heb ik enorm genoten. Als klein jongetje kwam ik altijd al kijken met de hoop dat ik er ooit zelf kon rijden, als eerstejaars belofte kwam die wens uit.”

Juist voor een Rijssenaar zal het nog wel specialer zijn, toch? “Het begint al in de winterperiode als ik mijn doelstelling voor het komende seizoen stel. Dan staat goed voor de dag komen in de Ronde van Overijssel op nummer één. Hoe dichterbij de Ronde komt, hoe meer mensen in mijn omgeving erover praten. Ik word dan ook vaak benaderd door mensen die mij dingen beginnen te vragen over deze wedstrijd. En natuurlijk mijn opa die er vrijwel altijd over begint, zijn verhalen weer vertelt over zijn ervaringen in de Ronde en zich er net als ik het hele jaar op verheugd.”

Met naar verwachting flink wat wind en zestien continentale teams aan de start, zal het geen gemakkelijke opgave worden. “Het niveau is hoog en een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. Ik als clubrenner probeer zo scherp en slim mogelijk te koersen. Goed eten en drinken en op belangrijke punten mezelf goed plaatsen om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Hierdoor is het mogelijk om met overschot in de finale te komen en dan nog wat te ondernemen en mezelf te laten zien.”

En wat is dan het doel? “Wij als ploeg willen ons graag laten zien. Als er een ontsnapping plaatsvindt dan moeten we er met minimaal één renner bijzitten. Elkaar zoveel mogelijk bijstaan, helpen en als team goed samen werken om met zoveel mogelijk renners de finale in te gaan. Dan kunnen we samen voor een mooie uitslag gaan. En vooral genieten van deze mooie dag! Zelf hoop ik net als in de editie van 2014 in de finale van voren te rijden en voorin te finishen voor het thuispubliek, familie en vrienden. Of mee in een vroege ontsnapping en lang stand houden.”


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed