Sfeerverslag: Huldiging in de regen

Als de renners na 199 kilometer onder een pikdonkere hemel over de finish in Rijssen komen duurt het niet lang en stroomt de regen naar beneden. Het is een passend einde aan een bijzondere wedstrijd die slechts door 72 renners werd uitgereden.

Na de indrukwekkende minuut stilte voorde maandag overleden renner Gijs Verdick van het team Jo Piels werd de wedstrijd om exact 12 uur in gang geschoten. Na een geneutraliseerde ronde door Rijssen, waarin de renners van Jo PIels voorop rijden was er meteen een ontsnapping. Drie man sprongen weg, Jelle Wolsink (Piels), Marco Doets (Baby Dump) en Oscar Riesebeek (Metec) weg. Zij reden als eerste dorp van de Ronde Bornerbroek binnen waar Wolsink de eerste premiesprint van de dag won. Zij werden lange tijd achterna gezeten door Wim Kleiman (Twente-Salland Cyclingteam) en Dylan Newbery (Data 3 Cisco) die uiteindelijk pas na de doorkomst in Tubbergen aansluiting weten te vinden.

Vlak voor Vriezenveen geselt een korte felle hagelbui de renners, maar het is onvoldoende om een beslissende factor te spelen. De Hel van het Oosten, de beruchte steentjesstrook bij Vrienzenveen is droog als de kopgroep eroverheen vliegt. In het peloton is de hobbeltocht over de diepe gaten minder gelukkig. Een grote valpartij schakelt onder andere kanshebber Coen Vermeltfoort en schaatser Gary Hekman uit. De laatste rijdt vlak voor een kruising in een diep gat, gaat over de kop en breekt een sleutelbeen. In het peloton is het vervolgens een grote chaos, het breekt in verschillende groepen en het duurt niet lang of de eerste afvallers zwaaien af, richting Rijssen, voor een warme douche en een herstelshake.

In Tubbergen komen de 5 renners bij elkaar en weten een voorsprong te pakken, maar het duurt niet lang. Na de bevoorrading in Daarle krijgen ze de wind op kop als ze tussen vers geploegde akkers rijden en grote wolken zand onttrekken de renners aan het gezicht. Na de Lemelerberg is het gedaan, de vijf delven het onderspit en worden opgeslokt. Op weg naar de Holterberg proberen meerdere groepjes weg te komen, maar het blijkt een kansloze exercitie en op de Holterse bergen smelten de eerste twee achtervolgende groepen samen.

De strijd barst uiteindelijk los in de, nieuwe finale rond Rijssen. Een kopgroep bestaande uit Gert-jan Bosman, Wouter Mol Taco van der Hoorn, Maarten van Trijp en Cees Bol weet tot in de plaatselijke ronden stand te houden maar blijkt uiteindelijk niet bestand tegen de krachten van het sterk uitgedunde peloton. De 64e editie van Overijssel's Mooiste eindigt in een massasprint die gewonnen wordt door de Litouwer Aidis Kruopis van het Belgische Verandas Willems Cycling Team. De Belgen Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) en Timothy Stevens (Crelan-Vastgoedservice) eindigen op de tweede en derde plaats.


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed