In memoriam Henk Scheuten

Henk Scheuten alias 'den Tex' was in die jaren een bekende hardrijder in de wereld van de amateurs en toonde in juli 1960 voor het eerst zijn gezicht in Overijssel's Mooiste. In die 9e editie van de Ronde van Overijssel gingen er slechts 66 van de 81 aangemelde renners van start voor wat een van de saaiste wedstrijden sinds lange tijd zou worden. Het peloton had veel last van een harde wind en het was uiteindelijk de latere drager van de gele trui, Jan Janssen, die er met de overwinning vandoor ging. Scheuten, met het rugnummer 54, maakte de finish niet meer mee, hij moest ter hoogte van Delden het hoofd buigen en werd gelost. Hij was niet de enige, ook de grote Bert Boom moest het opgeven.

De Hengelose renner reed soms wel vier wedstrijden in een weekend, met een groepje renners uit Oost-Nederland werd er op een zaterdag dan al vroeg in de ochtend naar een wedstrijd aan de andere kant van de grens gefietst. In die wedstrijd werd dan vaak een pact gesloten 'waardoor de "Hollanders' al het prijzengeld weg snoepten. Met de winst in de achterzak werd vervolgens koers gezet naar een Twentse of Achterhoekse wedstrijd waar het staaltje soms opnieuw herhaald werd. Dat renners al Scheuten op zulke dagen soms meer dan 300 kilometer reden, het was een goede training.

In 1959 won 'den Tex' zijn mooiste wedstrijd ooit. Voor eigen publiek won hij de Ronde van Hengelo, 100 rondjes om de Tuindorpvijver. Scheuten pakte op 10 ronden voor het eind een voorsprong die hij niet meer weggaf. Het kwam op extra dikke zoenen van de rondemiss te staan. De Hengelose cowboy kon het kunstje 't jaar erop niet herhalen, Scheuten moest door materiaalpech afstappen. 

De Hengelose renner grossierde in podiumplaatsen, won onder andere de Ronde van Goor en Neede en bleef ook na zijn semi-profcarrière de wielersport trouw. Scheuten nam tot op hoge leeftijd deel aan wedstrijden totdat hij Alzheimer kreeg, een ziekte die hem uiteindelijk meer en meer in de greep kreeg.

Bestuur en medewerkers van de Ronde van Overijssel wensen de familie van Henk Scheuten veel sterkte. 


Twitter Feed

Laatste Video

Facebook Feed