Header

Wielercafé in Oldenzaal

RVO is begonnen
15 apr '24

Als je niet op de fiets kunt zitten is de beste remedie om er over te praten. En het liefst met elkaar en met enkele grote meneren en mevrouwen uit de wielerwereld. Dat doet de Ronde van Overijssel elk jaar graag bij het wielercafé. Dat is meteen hét moment bij uitstek om de toch al aanwezige wielerkoorts nog eens flink op te stoken.

Het wielercafé is namelijk altijd een paar weken voordat de Ronde van Overijssel van start gaat en wel in het Dorp van de Ronde. De Ronde van Overijssel – Bike Events slaagt er elke keer weer in om de volle zalen te laten genieten van de regionale toppers en de grote namen van het Nederlandse wielrennen.

De interviews worden gehouden door Ralph Blijlevens en Maarten Schoon, beiden verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia. Rik Jansen, de ervaren speaker van de Ster van Zwolle en de Ronde van Overijssel, is de presentator van dienst.

Het Wielercafé is op maandagavond 15 april 2024 in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De toegang is gratis, alsmede het eerste kopje koffie of thee. De zaal gaat open om 19.00 uur en de avond begint om 19.30 uur.

Hieronder een overzicht van de gasten:

Sprintkoning Marcel Kittel won een rits aan etappes in de Ronde van Frankrijk, Giro d'Italia en de Ronde van Spanje. De meeste zeges haalde hij met de beste lead-out van het peloton: Tom Veelers. Het koppel vertelt over hun gouden periode tijdens het wielercafé van de Ronde van Overijssel. Daar zijn ook wielergrootheden Ilse Pluimers en Herman Snoeijink te gast.

De sterke benen van de Duitser bezorgden hem een kleine tien jaar geleden de gele, groene en witte trui in de Tour de France. Een ongekend succes voor de kleine Duits-Nederlandse formatie van Argos-Shimano, onder leiding van Twentenaar Iwan Spekenbrink.

Legendarische sprinttrein
Naast Kittels krachtige kuiten waren de overwinningen te danken aan de stuurmanskunsten van lead-out Tom Veelers. De snelle Tukker was de laatste man in de legendarische sprinttrein. Met een scherp oog en soms een 'kwak' leidde hij zijn Duitse kopman door het hectische peloton in de laatste kilometers van de koers.

Vertrouwde grond
Nu is Veelers bondscoach van de Nederlandse wielerbeloften. Net als Kittel woont hij in Ootmarsum. De oud-prof is bij het wielercafé in Oldenzaal op vertrouwde grond. Bij de Oldenzaalse Wielerclub legde hij de basis voor zijn latere wielersuccessen. In de Ronde van Overijssel kwam hij helaas niet verder dan een derde plaats.

Beste Twentse wielrenster
De andere gast is de beste wielrenster van Twentse bodem: Europees Kampioen Ilse Pluimers. De Enterse rijdt bij het Belgische AG Insurance - Soudal Team op het hoogste niveau. In 2019 werd ze als junior ook al Europees Kampioen. Wat is haar geheim in deze bijzondere eendagskoersen?

Meeste overwinningen
Met Herman Snoeijnk heeft het wielercafé een andere grootheid binnengehaald. De sympathieke Denekamper won in zijn tijd bijna alle koersen waar hij meedeed. Naar verluidt kwam hij maar liefst 365 keer juichend over de streep. Twee keer schreef hij de Ronde van Overijssel op zijn naam. De overstap naar de profs maakte hij echter nooit. Daarna werd hij onder andere ploegleider, bondscoach én erelid van OWC.

Toegang gratis