Header

Winnaar ronde van Overijssel 1974

RVO is begonnen

JAN LENFERINK: De ‘knecht’ die de Ronde van Overijssel won!

Het is zaterdag 4 mei 1974, om 11 uur in de ochtend wordt het peloton in de 24e editie van Overijssel’s Mooiste in gang geschoten. Aan de start die ochtend timmerman en ‘meesterknecht’ Jan Lenferink uit Geesteren. De renner van de gevreesde Didamse Ketting-Shimano ploeg heeft deze ochtend een speciale opdracht. „Jij moet vandaag gaan winnen” is hem ingefluisterd door zijn ploegmaten.

Het is een beloning voor zijn harde werk in de onlangs nog gereden Olympia’s Tour. Na vijf dagen zijn ploegmaten uit de wind gehouden te hebben zou hij de zesde etappe gaan winnen. Het plan mislukt als Lenferink in de buurt van Amsterdam onderuit gaat.

Deze 4e mei mag het dus niet misgaan. Lenferink is goed voorbereid. Oudwereldkampioen en mecanicien Bert Boom heeft hem aan een passend frame geholpen. De vakman heeft het stalen ros zo afgesteld dat Lenferink er perfect op zit. „Sinds ik een nieuwe fiets heb, is mijn sprint aanzienlijk verbetert” zegt de renner tegen een journalist. De beslissing valt net na het middaguur. Het peloton heeft er net zo’n 42 kilometer opzitten als Marcel van Leeuwen (Van Nelle ploeg) in de straten Enschede het bal met een flinke snok opent. Hij heeft al snel 75 meter. Lenferink zit op het vinkentouw en is één van de renners die al snel aansluiting vindt. De beoogde winnaar is niet alleen, hij heeft ploegmaat en veelwinnaar Herman Snoeijink mee.

Al snel heeft de kopgroep, mede dankzij het sterke werk van ploegmaten Lenferink en Snoeiijnk, een aardige voorsprong. Ze hebben maximaal 3 minuut 25 en dat ondanks dat de Amstelploeg hen probeert bij te halen; deze ploeg heeft tenslotte de slag gemist. De voorsprong loopt nog op als het peloton in Vroomshoop moet wachten totdat de spoorbomen weer omhoog gaan. Op de Nijverdalse Berg test Lenferink de benen. Hij plaatst een paar demarrages maar het is Fons van Katwijk (Hebro-Flandria) die er solo vandoor gaat.

Van Katwijk wordt op 7 kilometer gegrepen en de uitgedunde kopgroep dendert met hoge snelheid naar de finish in Rijssen. En daar is het Jan Lenferink die met een machtige eindsprint als eerste over de meet komt. Met een oerschreeuw en de gebalde rechtervuist hoog in de lucht. Ploegmaat Snoeiijnk is derde.


„Een gave triomf van een meesterknecht” kopt dagblad Tubantia op maandag 6 mei 1974. „Ik voelde mij vandaag verschrikkelijk sterk” citeert de krant winnaar Lenferink. „Toen van Katwijk de sprint aantrok ben ik er gewoon keihard overheen gegaan. Ik was ook helemaal niet bang voor hem, tenslotte heb ik hem al eens eerder in de sprint geklopt.”

​​​​​​​Jan Lenferink heeft de eer de allereerste regionale winnaar van Overijssel’s mooiste te zijn. Hij werd twee jaar later opgevolgd door Arie Hassink uit Neede. Lenferink’s ploegmaat Snoeijink wint maar liefst twee keer, in 1978 en 1980. Rob Harmeling (Nijverdal) is de winnaar in 1986, elf jaar later is het Rudi Kemna (Deurningen) die als eerste de streep passeert. Bart Boom, zoon van de man die Jan Lenferink aan de juiste fiets hielp, is tot nu toe de laatste regionale winnaar. Heeft de Ronde van Overijssel dit jaar weer een man uit de regio op het hoogste podium staan? De ‘Twentse Flandrien’ Jelle Johannink uit Denekamp, uitkomend voor de formatie van Tour de Tietema/Unibet, heeft Overijssel hoog op zijn lijst staan.

Onze sponsoren