Header

Gouden sprintkoppel Kittel en Veelers bij wielercafé Ronde van Overijssel

Nog 10 dagen
25 mrt '24

Sprintkoning Marcel Kittel won een rits aan etappes in de Ronde van Frankrijk, Giro d'Italia en de Ronde van Spanje. De meeste zeges haalde hij met de beste lead-out van het peloton: Tom Veelers. Het koppel vertelt over hun gouden periode tijdens het wielercafé van de Ronde van Overijssel op maandag 15 april in Oldenzaal. Daar zijn ook wielergrootheden Ilse Pluimers en Herman Snoeijink te gast.

De sterke benen van de Duitser bezorgden hem een kleine tien jaar geleden de gele, groene en witte trui in de Tour de France. Een ongekend succes voor de kleine Duits-Nederlandse formatie van Argos-Shimano, onder leiding van Twentenaar Iwan Spekenbrink.

Legendarische sprinttrein

Naast Kittels krachtige kuiten waren de overwinningen te danken aan de stuurmanskunsten van lead-out Tom Veelers. De snelle Tukker was de laatste man in de legendarische sprinttrein. Met een scherp oog en soms een 'kwak' leidde hij zijn Duitse kopman door het hectische peloton in de laatste kilometers van de koers.

Vertrouwde grond

Nu is Veelers bondscoach van de Nederlandse wielerbeloften. Net als Kittel woont hij in Ootmarsum. De oud-prof is bij het wielercafé in Oldenzaal op vertrouwde grond. Bij de Oldenzaalse Wielerclub legde hij de basis voor zijn latere wielersuccessen. In de Ronde van Overijssel kwam hij helaas niet verder dan een derde plaats.

Beste Twentse wielrenster

De andere gast is de beste wielrenster van Twentse bodem: Europees Kampioen Ilse Pluimers. De Enterse rijdt bij het Belgische AG Insurance - Soudal Team op het hoogste niveau. In 2019 werd ze als junior ook al Europees Kampioen. Wat is haar geheim in deze bijzondere eendagskoersen?

Meeste overwinningen

Met Herman Snoeijnk heeft het wielercafé een andere grootheid binnengehaald. De sympathieke Denekamper won in zijn tijd bijna alle koersen waar hij meedeed. Naar verluidt kwam hij maar liefst 365 keer juichend over de streep. Twee keer schreef hij de Ronde van Overijssel op zijn naam. De overstap naar de profs maakte hij echter nooit. Daarna werd hij onder andere ploegleider, bondscoach én erelid van OWC.

Toegang gratis

Het wielercafé is op maandag 15 april in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. De toegang en het eerste kopje koffie of thee zijn gratis. De zaal gaat open om 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De interviews worden gehouden door Ralph Blijlevens en Maarten Schoon, beiden verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia. Rik Jansen, de ervaren speaker van de Ster van Zwolle en de Ronde van Overijssel, is de presentator van dienst.

Voorafgaand aan de Ronde van Overijssel wordt traditiegetrouw het wielercafé georganiseerd in de  ‘Stad van de Ronde’. Dit jaar valt deze eer te beurt aan Oldenzaal. De stad speelt deze 70e editie de hoofdrol in en rond de wielerklassieker op zaterdag 4 mei.