Header

Roze Amerikanen en duizenden kilometers Tour de France van start in Overijssels Mooiste

RVO is begonnen
05 mei '23

Ze reden samen duizenden kilometers in de Giro d’Italia, de Spaanse Vuelta en natuurlijk de Tour de France. Zaterdag 6 mei staan twee zeer ervaren wielerprofs aan de start van de Ronde van Overijssel. Dat blijkt uit de voorlopige startlijst. Welke verrassingen zijn er nog meer?

Op ongeveer 1600 kilometer van Overijssel maken de beste wielerploegen ter wereld zich op voor de Ronde van Italië die ook op zaterdag 6 mei van start gaat. Bij het starthek in Rijssen staan twee renners die nog goed weten hoe het is om een grote ronde te fietsen: Roger Kluge (D) en Jan Barta (Tsj).

Roze Amerikanen

De Duitser en de Tsjech reden samen duizenden kilometers in het profpeloton, waaronder meerdere edities van de Giro, Vuelta en de Tour. Op 6 mei rijdt Kluge voor het Rad-Net Osswald, Barta fietst als kopman in het shirt van Elkov-Kasper.
Een andere opvallende ploeg aan de start is de in het roze gehulde opleidingsploeg EF Education – Nippo. De Amerikanen stuurden toppers als Uran, Cort Nielsen en Bettiol naar de Ronde van Italië. De toekomst komt naar Overijssel. Een team om op te letten dus.

Eerste winst voor Tietema

Wat dichter bij huis zijn de liefhebbers verheugd om Coen Vermeltfoort en Joren Bloem op de startlijst te zien. Vorig jaar waren zij nummer één en drie in Overijssels Mooiste. De geslepen Vermeltfoort van het Rijssense VolkerWessels Cycling Team gaat voor twee op een rij. Dat liet hij weten tijdens het wielercafé in Vroomshoop.

Bloem zal deze keer willen winnen in Rijssen. Al was het maar omdat zijn nieuwe ploeg - Tour de Tietema-Unibet – afgelopen weekend voor het eerst een wedstrijd won. En dat smaakt naar meer voor kersvers ploegleider Rob Harmeling en hun 156.000 trouwe YouTube-fans.

Wie weet gaat Jelle Johannink (ABLOC CT) met de winst aan de haal. De sterke renner uit Denekamp wordt elk jaar beter en heeft naar zeggen zijn plafond nog niet bereikt. Of wordt het toch een outsider zoals de Duitse baanwielrenner Tim Torn Teutenberg (Leopard TOGT Pro Cycling), die maandag nog de GP der Sparkasse Neuss won.

Bijzondere plekken langs parcours

Wie al deze renners rustig wil bekijken is zaterdag 6 mei om 11.00 uur welkom bij de ploegenpresentatie bij het Parkgebouw in Rijssen. Na de start rond het middaguur doet het peloton veel bijzondere plekken in Twente, het Vechtdal en Salland aan.

Op 35 kilometer krijgen de renners de lastige Tankenberg bij Oldenzaal voor de kiezen. Op de top liggen de eerste punten voor het klassement. Daarna gaat het via Rossum naar Ootmarsum voor een sprint op de Kuiperberg en een lus over het oude NK-parcours. Na Tubbergen wachten de gevreesde open vlakten van de Weitemanslanden bij Almelo.

Sprinten voor punten

De renners koersen vervolgens door Twenterand naar het Dorp van de Ronde, Vroomshoop. Naar verwachting komen de renners rond 14.30 aan. Daar is de speciale ‘Dorp van de Ronde’-sprintVerv die beloond wordt met bijzonder beeldje! Vervolgens gaat het pak renners naar de bevoorrading bij Daarle, waarna de heuvels elkaar snel opvolgen. De Lemelerberg (premiesprint), Sanatoriumlaan, door Hellendoorn naar de Holterberg (premiesprint).

Wie hier vooraan zit, maakt goede kans op de winst, want nu begint de lastige finale. Die begint met de beklimming van de Markeloseberg (premiesprint) en het lastige draaien en keren op de steentjes van Stokkum. De finish in Rijssen ligt dit jaar net binnen het dorp, aan de Markeloseweg. Rond de klok van 16.30 uur is bekend wie de winnaar is.