Header

Winnen, passie en tegenslag - Terugblik wielercafé Vroomshoop

RVO is begonnen
22 apr '23

 'Natuurlijk, als we winnen zit er geen dak meer in die auto en geen fietsen ook.' Bekend oud-wielrenner Rob Harmeling wond er geen doekjes om tijdens het wielercafé van de Ronde van Overijssel in Het Punt te Vroomshoop. Een terugblik op deze geslaagde avond vol wielrennen

In een bomvolle theaterzaal vertelde de rap pratende Twentenaar over zijn nieuwe leven als ploegleider bij Tour de Tietema Cycling Team. Het is voor Harmeling een droom om met een team te rijden in de Ronde van Overijssel. Maar winnen is geen must, passie en inzet wel. Het kersverse team moet vooral groeien en leren, vertelde hij.

Kei- en keihard

Zo onthulde hij dat zijn coureur Joren Bloem door hem verloor in Olympia's Tour. "Hij was de beste man in koers en zakte terug om een jasje, maar daar was geen tijd voor. Moest ik hem overrulen met mijn ervaring of het hem laten voelen? Het werd het laatste en dat was de beste oplossing. Ik heb er nog pijn in mijn buik van. Zo leerde ik dat vroeger ook, door er zelf achter te komen. Topsport is kei- en keihard," bekende Harmeling.

Geschiedenis schrijven met Spekenbrink

Ook het grote Team DSM is elke dag bezig met beter worden, vertelde de oprichter en teammanager. De drukbezette streekgenoot nam het publiek mee in de wereld van de top van het mondiale wielrennen. "hoe gaan we maximaal beter worden, dat is de vraag."

Een van de mooiste momenten in zijn loopbaan was de eindwinst van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia. Vooral het moment dat zijn teammaten hem op de schouders namen, tegen alle protocollen van de organisatie in.

"We hebben mooie geschiedenis geschreven samen," zegt hij over Dumoulin. En over het stoppen van diens carrière: "De druk die toprenners hebben wordt erg onderschat Het is niet makkelijk. Prof worden is geen prijs, en begint het pas."

Deceptie bij Rabobank

Veelwinnaar Coen Vermeltfoort weet dat als geen ander. De ervaren wielrenner nam samen met Jelle Johannink plaats op de sofa bij interviewers Ralph Blijlevens en Harry Middeljans*.

Vermeltfoort schreef vorig jaar de Ronde van Overijssel op zijn naam. Hij heeft veel mooie overwinningen, maar zijn loopbaan was niet alleen maar hoogtepunten. In het verleden gold hij als hèt wielertalent van Nederland, de wereld lag aan zijn voeten. Hij werd prof bij de Rabobankploeg, maar door ziekte werd dat een deceptie. Zijn tijd bij Roompot eindigde met een nare nasmaak, vertelde hij.

Koers en boerderij

Het plezier vond Vermeltfoort weer terug op een niveau lager en dat heeft hij als 35-jarige nog steeds bij het VolkerWessels Cycling Team uit Rijssen. "Ik ben echt een koersdier. Als er een streep ligt wil ik fietsen."

Hij hoopt dit jaar weer de Ronde van Overijssel te winnen. En anders neemt Jelle Johannink graag de bloemen in ontvangst op zaterdag 6 mei. De Denekamper is Nederlands Kampioen en gaat voor de winst. Johannink verdeelt zijn tijd tussen de koers en het werk op de boerderij. Hij heeft zijn plafond zeker niet bereikt, zei hij. "Er zit nog meer in en dat wil ik er in de komende jaren wel uithalen. Bij de Ronde van Overijssel wil ik meedoen voor de overwinning."

Mooie sprint in Vroomshoop

Sportwethouder Mark Paters sloot de avond af. Hij was trots op het wielergekke Twenterand en blij dat Vroomshoop dit jaar het Dorp van de Ronde is. "Daar hoefden wij niet lang over na te denken. Als ik zie hoe vol de tribune zit zie ik hoe de wielersport leeft. Op 6 mei gaan we in Twenterand de wielerdag net iets mooier maken. Ik hoop op een mooie sprint in Vroomshoop."

Paters en alle andere gasten vertrokken met een mooie bos bloemen van De Lelie Bloemen uit Vroomshoop

Lees het hele liveverslag van het wielercafé terug op het twitterkanaal van de Ronde van Overijssel.

*Voor het wandelende wielergeweten Middeljans was het zijn laatste wielercafé. Sinds de beginjaren legde hij menig wielrenner of ploegleider het vuur aan de schenen. Harry, bedankt!

Lokale omroep Delta TV maakte dit verslag over het wielercafé. Hierin vertelt onder andere Rob Harmeling waarom winst in de Ronde van Overijssel zo belangrijk is voor jonge renners.