Header

Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel: 'This is huge'

RVO is begonnen
04 mei '24

Declan Trezise is de winnaar van de 70e Ronde van Overijssel. De 21-jarige Australiër won met overmacht de massaspurt in de straten van Rijssen.

De snelste man van de dag verwees Oded Kogut uit Israël naar de tweede plek. Het brons was deze keer voor Coen Vermeltfoort. De ervaren sprinter van het Rijssense VolkerWessels Cycling Team zag het record van drie keer winst op rij aan zich voorbij gaan.

Strijd ontbrandde niet

“This is huge,” reageert Trezise (ARA Skip Capital) op zijn eerste overwinning op Europese bodem. “Er stond niet veel wind en ik had een goed team om mij heen. Omdat er nog een ploeg uit Australië reed voelde ik me thuis hier. Dat was goed voor het moraal.”

De race was anders dan andere jaren, zegt hij. Er stond weinig wind en het was makkelijk voor de sprintersploegen om de koers onder controle te houden.”De strijd ontbrandde niet, zoals we eigenlijk hadden verwacht. Het peloton bleef bij elkaar.”

Twee mannen van de streek

Op twee mannen uit de streek na. Zij waren deze zaterdag de smaakmakers. Al in het begin van de wedstrijd reden Chiel Schulten uit Raalte en Max Nijhuis weg. Zij bleven ruim honderd kilometer op kop. Pas bij Markelo, het geboortedorp van Nijhuis, werd het duo door het op gang gekomen peloton gevangen.

Schulten werd beloond met de winst in het tussensprintklassement en uitgeroepen tot strijdlustigste renner. Nijhuis - van oorsprong rijdend voor de Oldenzaalse wielervereniging - schreef de Stad van de Ronde-sprint bij Oldenzaal op zijn naam.

Haag van mensen

Door het mooie weer trok de internationale wielerklassieker veel publiek. Op meerdere plekken langs het parcours stonden de liefhebbers rijendik. Op de Tankenberg, het eerste klimmetje van de dag, ging het peloton door een haag van mensen naar boven. Eenzelfde ontvangst hadden de coureurs in Hoge Hexel. Het dorpje op de es was massaal uitgelopen. De koster luidde de kerkklokken tijdens de doorkomst van de 180 renners.

Ongelofelijke laatste kilometer

Ondanks meerdere ontsnappingspogingen in de laatste kilometers, mondde de 70e editie van ‘Overijssels Mooiste’ uit in een massasprint. Daar had Tresize de sterkste benen én de beste plek in het peloton. Dat had hij onthouden van vorig jaar.

“De laatste kilometer was ongelofelijk. Ik wist dat ik na de laatste bocht links moest blijven. Daar startte TDT Unibet hun leadout. Met nog 200 meter te gaan kwam ik op kop. Vanaf daar moest ik alleen nog zien vol te houden”

Uitslagen

  1. Declan Trezise (ARA Skip Capital)
  2. Oded Kogut (Israël Premier Tech opleidingsteam)
  3. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling Team)

Strijdlustigste renner: Chiel Schulten (Sensa Kanjers voor Kanjers).

Sprint Stad van de Ronde: Max Nijhuis (OWC/AWV De Zwaluwen).

Tussensprintklassement: Chiel Schulten (Sensa Kanjers voor Kanjers).

Johan Dorussen en Pete Uptegrove blijven leider in de UCI Holland Cup.

Bekijk hieronder het interview direct na de finish

(klik op de afbeelding)

Kijk hieronder de 70e editie van de Ronde van Overijssel op 4 mei 2024