Header

Sterk internationaal deelnemersveld belooft spannende Ronde van Overijssel

RVO is begonnen
25 apr '24

De Ronde van Overijssel maakt zich op voor een spannende 70e editie op zaterdag 4 mei. Dat blijkt uit de voorlopige opstelling die de wielerploegen uit binnen- en buitenland hebben doorgegeven.

Pakweg 180 renners staan zaterdag aan de start in Rijssen voor de zware wielerklassieker. Ook dit jaar heeft de Ronde van Overijssel veel aansprekende ploegen weten te strikken. De wedstrijd is zo populair dat er vijf wielerteams op de reservebank moeten plaatsnemen. Daags voor de wedstrijd publiceert de organisatie de laatste versie van de startlijst op hun site. De ploegen kunnen tot op de ochtend zelf hun opstelling aanpassen.

Uit de hele wereld

Met teams uit Israël, Tsjechië, Duitsland, Canada, Noord-Macedonië en Australië kan met recht gesproken worden van een internationaal deelnemersveld. Uiteraard ontbreken de Nederlandse topploegen niet op de startlijst.Bijvoorbeeld het opleidingsteam van Team dsm-firmenich PostNL, hun ‘eerste’ start zaterdag in de Ronde van Italië.

Favorieten met regionaal tintje

Tijdens Overijssels Mooiste zijn de ogen gericht op twee ploegen, beide met een regionale link. Als eerste het Rijssense VolkerWessels Cycling Team. Het team kent een sterk voorjaar, met klinkende overwinningen. Topfavoriet is de ervaren sprinter Coen Vermeltfoort. Hij wist de afgelopen twee edities op zijn naam te schrijven.

Een andere kandidaat voor de zege is Jelle Johannink. De aanvalslustige renner uit Denekamp is in de vorm van zijn leven. Twee jaar terug was hij nog een clubrenner, nu rijdt hij voor het pro-continentale team van Tour de Tietema-Unibet. Daar is de bekende oud-prof Rob Harmeling de ploegleider. Bij de Amstel Gold Race reed Johannink tot aan de finale mee op het allerhoogste niveau. Hij laat weten dat deze koers hoog op zijn verlanglijstje staat.

Bijzondere plekken langs parcours

Wie al deze renners rustig wil bekijken is zaterdag 4 mei om 11.00 uur welkom bij de ploegenpresentatie bij het Parkgebouw in Rijssen. Na de start rond het middaguur doet het peloton veel bijzondere plekken in Twente, het Vechtdal en Salland aan.

Op 35 kilometer krijgen de renners al de lastige Tankenberg bij Oldenzaal voor de wielen. De Boeskoolstad is dit jaar ‘Stad van de Ronde’. Naar verwachting staan er veel leden van de Oldenzaalse Wielervereniging op ‘hun’ berg. Op de top liggen de eerste punten voor het klassement.

Hoge Hexel

Daarna gaat het via Rossum naar Ootmarsum voor een sprint op de Kuiperberg en een lus over het oude NK-parcours. Na Tubbergen wachten de gevreesde open vlakten van de Weitemanslanden bij Almelo. De renners koersen dan door Twenterand naar de nieuwste heuvel in het parcours, Hoge Hexel. De mensen uit het dorp laten weten dat de renners á la de Tour de France worden onthaald.

Finale

Vervolgens gaat het pak renners naar de bevoorrading bij Daarle, waarna de heuvels elkaar snel opvolgen. De Lemelerberg (premiesprint), Sanatoriumlaan, door Hellendoorn naar de Holterberg (premiesprint).

Wie hier vooraan zit, maakt goede kans op de winst, want nu begint de lastige finale. Die begint met de beklimming van de Markeloseberg (premiesprint) en het lastige draaien en keren op de steentjes van Stokkum. De finish in Rijssen ligt dit jaar net binnen het dorp, aan de Markeloseweg. Tussen 16.30 en 17.00 uur is bekend wie de winnaar is.

Foto: Herbert Huizer