Deen Brechner wint slagveld in Overijssel

De 65e Ronde van Overijssel was een waar slagveld. Nicolaï Brøchner van Riwal Platform Cycling Team uit Denemarken was de eerste van een sterk uitgedund peloton. De Belg Bert van Lerberghe werd tweede en Johim Ariesen drukte als derde zijn wiel over de meet in Rijssen.

Gouden Wiel
Hoewel de dag bewolkt begon, scheen de zon voor oud-voorzitter Jan Bakker. In het Rijssense Parkgebouw werd hij naar voren gehaald om te vertellen over hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een groot evenement als de Ronde van Overijssel. In werkelijkheid was dat een list om Bakker eens goed in de spotlight te zetten. Hij ontving het Gouden Wiel voor zijn jarenlange inzet voor de Nederlandse wielersport in het algemeen en de Ronde van Overijssel in het bijzonder. Huidig voorzitter Michiel Vincent kondigde direct aan om Bakker voor te dragen als ere-voorzitter van Overijssels Mooiste.

Pijn
Gouden wielen. Sommige renners zullen daar onderweg vaak aan hebben gedacht omdat deze wedstrijd ze zoveel pijn deed. Van de 180 renners kwamen er zo’n 70 over de finishlijn aan de Wijnand Zeeuwstraat in Rijssen.

Kenners hadden vooraf niet ingeschat dat het zo’n harde koers zou worden. Het weer was goed, de zon scheen en er stond een lichte bries. Ideale omstandigheden om de Ronde van Overijssel te rijden. Zou je denken. Want na zo’n 40 kilometer, toen de renners net de eerste premiesprint op de Oldenzaalse Tankenberg achter de rug hadden, lag het peloton al uit elkaar. Zo was het opleidingsteam van het VolkerWessels het eerste slachtoffer van de hoge snelheid. Ook topsprinter en kanshebber Wim Stroetinga moest al snel zijn Vlasman-fiets aan de wilgen hangen.

De mannen in oranje
Het was een dag van hoge snelheid en kleine groepjes die nooit verder dan 50 seconden afstand mochten nemen. Alleen het groepje van vier renners dat na Zenderen wegreed en met de Brit Alex Paton als eerste op de Tankenberg aankwam kreeg anderhalve minuut van Roompot, Topsport Vlaanderen en Baby Dump. Met name de mannen in het oranje leken de koers onder controle te hebben. Toch waren het de andere mannen in het oranje (Riwal) die er met de hoofdprijs vandoor gingen.

Gashendel open
Vanaf Oldenzaal was het volle bak koers en kregen de wielrenners geen moment rust. Met hoge gemiddeldes joegen zij naar het voormalige NK-parcours in Ootmarsum, dat massaal was uitgelopen om de Ronde met eigen ogen te bekijken. Daarna ging de gashendel open en reden ze via Tubbergen naar Vriezenveen. De oostenwind in de rug betekende niet dat ze erg veel steun aan hadden. Het zorgde alleen maar voor een nog hoger getal op de kilometertellers. Meermalen moest de jury op de koersradio de wagens van de karavaan waarschuwen vanwege de hoge snelheid.

Harmonica
De gevreesde klinkerstrook de ‘Hel van het Oosten’ zorgde niet voor de verwachtte splitsing in het peloton. Deze stenen schrik voor iedereen met loszittende vullingen trok ook dit jaar weer veel bekijks. Honderden mensen zagen hier het pak weer als een harmonica in en uit elkaar trekken, zoals het de hele dag al het geval was.

Slik
Noordhollander Ivar Slik had zich als eerste op de Kuiperberg laten zien, in het Dorp van de Ronde Lemele won hij met twee vingers in de neus de premiesprint. In zijn eentje draaide hij de klim van de Lemelerberg op maar kon zijn voorsprong niet vasthouden. Als derde kwam bij boven. Maar hiermee kwam hij toch op het podium door het winnen van de sprint in Lemele. Even leek Slik ook het premiesprintklassement op zijn naam te zetten, maar de Ier Sean Mackinnon had aan het einde van de rit de meeste sprintpunten. Onder andere omdat het publiek hem de premiesprint op de Holterberg zag winnen.

Spannende en slopende sprint

Het peloton denderde over de Markelose klinkers de berg op, wurmde zich door de straatjes in het dorp beneden en ging met gezwinde spoed op Rijssen aan. Pas in de Reggestad werd het voor de volgers en het in grote getale toegestroomde publiek echt duidelijk hoe groot het slagveld was. Slechts zo’n 40 renners zaten in het pak dat nog meedeed om de prijzen. Een spannende en slopende sprint, lichtjes bergop, moest uiteindelijk zorgen voor de winnaar van de 65e Ronde van Overijssel: De 23-jarige Nicolaï Brøchner uit Denemarken.

Prijzen

Het podium

  1. Nicolaï Brøchner
  2. Bert van Lerberghe
  3. Johim Ariesen

Strijdlustigste renner: Peter Schulting

Gijs Verdick Memorialprijs: Andreas Stokbro

Winnaar sprint Dorp van de Ronde: Ivar Slik

Winnaar Tussensprintklassement: Sean Mackinnon

COMPLETE UITSLAG

Facebook Feed